ΒΑΙΝΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ TV

Βαϊνιά TV   MEGA   XORHGOS  TV  RAKOTABERNA   PROKOPHSMEGA XORHGOS TV TABERNA RPOKOPHS
Με φανταστική θέα στην Ιεράπετρα και χτισμένη μόλις τρια χιλιόμετρα μακρυά απ’ αυτή, βρίσκεται το χωριό της Βαϊνιάς. Ως το 1932 του ονομά του ήταν Γιανίντσι, πιθανότα λόγω της ισχυρής επιρροής ενός Ρώσου οικοιστή με πλούσια κοινωφελή δράση, όμως  θεωρήθηκε τουρκόφωνο και έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να το αλλάξουν, επιλέγοντας το Βαϊνιά λόγω τοπωνυμίου που βρισκόταν κοντά στον οικισμό με χαρακτηριστικό του τις πολλές εκκλησίες.
Στην περιοχή βρίσκονται αρκετές εκκλησίες με το μεγαλύτερο πανυγήρι να γιορτάζεται προς τιμην του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου. Χαρακτηριστικές οι πολυάριθμες αρτοκλασίες του, ανάλογες των θαυμάτων που συνοδεύουν τη φήμη του ναού.

H ιστορία της μονής Παπλινού φανερώνει με δραματικό τρόπο κομμάτια της ιστορίας της Βαϊνιάς, της Ιεράπετρας και βέβαια ολόκληρης της Κρήτης. Πιθανολογείται ότι χτίστηκε ως έπαυλη πριν τον 16ο αιώνα και την τουρκική κατοχή, η οποία παραχωρήθηκε -άγνωστο πότε- στον μοναχό Παπουλινό, έμεινε άσημη στο πέρασμα των αιώνων όμως ένα τραγικό γεγονός λίγα χρόνια πριν την ελληνική Επανάσταση του 1821, έμελλε να σφραγίσει με τραγικό τρόπο την μοίρα της. Πρόκειται για τις βαρβαρότητες του γενίτσαρου Μεχμέτ Πιλαβά, ο οποίος κατέφυγε στην Ιεράπετρα διοκώμενος για τις βάναυσες πράξεις του απ’ τους ομοεθνείς του, επιτέθηκε μαζί με τη συμμορία του στη μονή, στην οποία τότε μόναζαν γυναίκες, τις βίασε και τις κακοποίησε ατιμωτικά και ύστερα κατέφυγαν στο Κουφονήσι για να κρυφτούν.

Η πράξη αυτή έγινε γρήγορα γνωστή και δεν έμεινε αναπάντητη, αφού οι οπλαρχηγοί της Ιεράπετρας, τους βρήκαν και τους σκότωσαν σχεδόν όλους. Σήμερα η μονή έχει ανακαινιστεί, έχει προστεθεί δεύτερο κλίτος στη μνήμη του Αγίου Φανούριου και γιορτάζεται μεγάλο πανυγήρι κάθε χρόνο το δεκαπεντάυγουστο.


Η Βαινιά είναι ένα ωραίο χωριό. Εμείς 
οι χωριανοί 
ας την 
αγαπήσουμε 

και ας την προσέξουμε λίγο παραπάνω. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛYΤΕΡΗ ΒΑΙΝΙΑ.


Ο Σύλλογος συνεχίζει και φέτος το καλοκαιρινό στέκι του που θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη στον χώρο του Συνεταιρισμού Βαινιάς.

 Ελάτε με την παρέα σας να πιούμε μια ρακί, να απολαύσουμε τα μεζεδάκια μας αλλά και να κουβεντιάσουμε για το χωριό μας και πώς να το κάνουμε καλίτερο. Το στέκι του Συλλόγου δεν είναι μαγαζί, δεν υπάρχουν υπάλληλοι και σερβιτόροι, δεν έχει τιμές και τιμοκαταλόγους. Δεν υπάρχει ούτε καν τηλεόραση. Είναι μια άλλη πρόταση, πολιτιστική και ανθρώπινη, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Στόχος μας να φέρουμε τους χωριανούς μας λίγο πιο κοντά μεταξύ τους. Να γνωριστούμε και πάλι. Να μιλήσουμε. Να εκφραστούμε. Σαν τον παλιό καλό καιρό.


ΒΑΙΝΙΑ ΣΠΟΡ TV TABERNA RPOKOPHS


LIVE STREAMING TV-1

 LIVE STREAMING TV-3